Yüksek tansiyon, hayatı olumsuz etkileyen hastalıklardan birisi. Aile Hekimi Dr. Ender Saraç, yüksek tansiyonu olanlar için bazı bitkisel çözümler ve beslenme tavsiyeleri verdi. İşte yüksek tansiyon hastalığında risk faktörleri ve yüksek tansiyona karşı etkili ve doğal yöntemler…
Yüksek tansiyon riskini artıran faktörler
Yüksek tansiyonun sebebinin hâlâ tam olarak bilinmediğini ifade eden Dr. Ender Saraç, yüksek tansiyona daha sık rastlanmasına neden olan risk faktörlerinden bazılarını şu şekilde sıralıyor:
Böbrek hastalıkları Obezite Şeker hastalığı (diyabet) Hipertiroid Böbrek üstü tümörleri Bazı kimyasal ilaçların (başta kortizon) kullanımı Yoğun stres Sigara kullanımı Fazla tuz tüketimi Hareketsiz yaşam Yüksek alkol tüketimi Yüksek tansiyon nedenleri
Yüksek tansiyona neden olan etkenleri kalıtım, yaş ve cinsiyet olarak üç ana gruba ayıran uzman, bu durumları şu şekilde açılıyor: Kalıtım: Ailenizde yüksek tansiyon hastası var ise sizde de hipertansiyon gelişme riski yüksektir, ama mutlaka gelişeceği anlamına gelmez. Dikkatli olmanızda fayda var.
Yaş: Yüksek tansiyonun ortaya çıkma yaşı genellikle 35 ile 50 yaşları arasıdır. Ama daha genç yaşlarda da yüksek tansiyon gelişebilir.
Cinsiyet: Eski bilgilere bakılırsa yüksek tansiyon 50 yaşından küçük erkeklerde, kadınlara göre daha sık görülmektedir. 50 yaşın üstünde ise kadınlarda erkeklere göre sıklığı artar. Kadınların aktif yaşama geçmesi, kilo alması, doğum kontrol hapı kullanması, sigara ve içki tüketmesi de erkekler kadar risk altında olmalarına yol açıyor.
İdeal tansiyon değerleri ne olmalıdır?
Tansiyonda ideal değer 120-80’in civarlarıdır. 130-80’e kadar normal kabul edilebilir.
130/139 veya küçük tansiyon 85-89 arası ise yüksek normal diye kabul edilir.
140-90’un üzeri değerler yüksek tansiyon olarak değerlendirilir.
Eğer büyük tansiyon 140-160, küçük tansiyon 90-100 arası ise siz birinci evre hafif yüksek tansiyonlusunuz.
Büyük 160-180, küçük tansiyon 100-110 arasıysa siz orta dereceli yüksek tansiyon hastasısınız.
Eğer yüksek tansiyonunuz 180’in üstü veya küçük tansiyonunuz 110’un üstü ise o zaman da şiddetli yüksek tansiyon hastasısınız.
Ender Saraç tansiyonunuzun doğru ölçülmesi için şu tavsiyelerde bulunuyor:
Doğru tansiyon ölçümü için tavsiyeler Ölçümden yaklaşık 1 saat öncesine kadar yemek yemeyin, sigara içmeyin veya egzersiz yapmayın. Gün içerisinde aynı zamanlarda tansiyonunuzu ölçtürün. Öfkeli, kızgın veya aşırı sinirli olmamaya çalışın. Rahat bir şekilde oturun, aşırı gürültülü ortamlarda ölçüm yaptırmayın. Kolunuz kalp hizasında olsun. Ölçüm sırasında hareket etmeyin. Tansiyon ölçümünü her zaman aynı kolunuzdan yaptırın.Dr. Ender Saraç, yüksek tansiyon için üzüm ve nar tavsiye ediyor ve konuyu şu şekilde açıklıyor:
“Son yıllarda üzerinde çok konuşulan ve yararına inanılan bir doğal madde de özellikle siyah veya çok koyu renkli üzümdür. Üzümün özellikle kalp ve damar sağlığına yararları olduğuna dair çok ciddi araştırmalar vardır. Üzüm, aynı zamanda toplardamardaki yetersizliklerde, göz hasarlarında ve bazı cilt sorunlarında da olumlu sonuçlar sağlar”
“Aynı zamanda yine kan dolaşımı ile ilgili rahatsızlıklarda baş ağrısı, cilt sorunları ve iç bulantısına karşı da kullanılmaktadır. İçerisindeki antioksidan özellik gösteren polifenoller yararlılığı konusunda başı çekmektedir.
“Nar suyu, nar ekşisi hatta narın kendisi çok faydalıdır.” diyen Dr. Saraç, günlük yaşamınızdan üzüm ve üzümden elde edilen ürünleri, nar ve nardan elden edilen ürünleri eksik etmeyin.” diyor.
Yüksek tansiyonun olmazsa olmazı potasyumPotasyum, yüksek tansiyon hastalarının mutlaka bedenlerine bolca alması gereken bir maddedir. Çünkü sodyumla yer değiştirerek vücutta fazla tuzun yaptığı tansiyon yükseltici etkiyi büyük ölçüde dengeler. Muz, kayısı, marul, Hint fıstığı, incir, patates, armut iyi birer potasyum kaynağıdır.
Yüksek tansiyona karşı tavsiyeler…Dr. Ender Saraç, yüksek tansiyona karşı şu tavsiyelerde bulunuyor:
Magnezyum eksikline karşı beslenmenize dikkat edin. Magnezyum, yüksek tansiyon için faydalı minerallerden biridir. Özellikle kalp, karaciğer, böbrek ve pankreas organlarında daha çok bulunan ve vücudun kendi başına ürettiği Quenzim Q10’in üretimi yaş ilerledikçe azalır. Ailenizde tansiyon, kalp, damar hastalıkları riski varsa Quenzim Q10 üretimini destekleyecek şekilde beslenin. Quenzim Q10 özellikle kalp ve damar sağlığını korumakta çok yararlıdır. Diyetinizde sarımsak bol olsun.
Vücut tarafından üretilmeyen, sadece besinlerden alınabilen antioksidan bir mineral olan selenyum, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. E ve C vitaminleri de kalp sağlığını destekler.
Kaynak: CNN Türk