Küresel piyasalar Trump’ın tarife açıklamaları sonrası yüksek oynaklıkla dalgalanmaya devam ediyor. Dalgalanmada Trump’ın açıkladığı tarifelere 90 gün ara verebileceği yönünde çıkan ancak daha sonra Beyaz Saray tarafından yalanlanan haberler etkili oldu.
Trump’ın uzlaşmacı bir yaklaşım sergileyen ülkelere karşı havuç, misilleme sözü verenlere karşı ise sopa kullanmaya istekli olduğunun sinyalleri görülse de bu konuda net bir mesaj vermekten çekinmesi yatırımcıları tedirgin etmeye devam etti.
S&P 500 ayı piyasası eşiğinden uzaklaşırken, gün içi dipten güniçi tepe seviyesine dönüşü Kovid’in küresel ticareti altüst ettiği 2020’den bu yana görülen en büyük dönüş oldu.
Endeks gün içinde bir ara yüzde 4,71 düşüş kaydettikten sonra, bir noktada yüzde 3,40 artıda işlem gördü ve günü yüzde 0,23 ekside tamamladı. Nasdaq 100 kapanışta yüzde 0,19 artıdaydı.
Piyasada endişe endeksi olarak bilinen VIX, Pazartesi günü erken saatlerde ulaştığı 60 seviyesinden uzaklaştı. Endeks, ağustos ayında Japon yeni carry trade pozisyonları çözüldüğünde yaklaşık 66’ya ulaşmış ve Kovid’in körüklediği 2020 satışlarında 85’e ulaşmıştı.
JPMorgan Chase & Co.’dan Dubravko Lakos-Bujas, S&P 500 için yılsonu tahminini 6.500’den 5.200’e düşürdü.
ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yüzde 1 üzeri yükselişle işlem görüyor. Benzer şekilde Asya hisse senetleri de toparlanıyor. ABD ile tarifeler konusunda müzakere beklentisi Japonya hisselerinin yükselişlere öncülük etmesini sağlıyor.
Nikkei 225 endeksi yüzde 5’ten fazla artarken, Hong Kong ve Çin’deki hisse senetleri, devlete bağlı fonların alımları ve merkez bankasının piyasayı istikrara kavuşturmak için kredi sözü vermesiyle yükseldi. Petrol değer kazanırken, altın dört gün sonra ilk kez yükseldi. Dolar G-10 para birimleri karşısında değer kaybetti.