HP Genel Başkanı Kudret Özersay, bazı Türk devletlerinin KKTC’yi tanımayıp Güney Kıbrıs’a elçilik açmasını değerlendirerek, uluslararası ilişkilerde duyguların değil çıkarların belirleyici olduğunu vurguladı. Özersay, Türkiye federal çözüm savunmaya devam etmiş olsaydı, Türk devletleri böyle bir adım atmayacaklar mıydı? diyerek, izlenen çözüm yolunun bu gelişmelere etkisinin garantilenemeyeceğini ifade etti.
Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, bazı Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyelerinin Güney Kıbrıs’a büyükelçilik atayıp Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni hukuken geçersiz sayan tutumlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İki ayrı devlet siyasetinin bu gelişmelere tek başına neden olmadığını vurgulayan Özersay, günümüz uluslararası ilişkilerinde duyguların değil çıkarların belirleyici olduğunu söyledi.
Diplomatik ilişkilerin geçici ittifaklar temelinde şekillendiğine dikkat çeken Özersay, bu gerçeklik karşısında çözüm modellerinden bağımsız olarak hayal kırıklıklarının kaçınılmaz olabileceğini ifade etti.
Özersay’ın açıklamasının tamamı şu şekilde:
"Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri neden güneyde Büyükelçilik açtılar ve KKTC’yi tanımayacaklarını açıkladılar? BİZİM TARAF İKİ AYRI DEVLET SİYASETİ İZLEDİĞİ İÇİN Mİ? HAYIR.
'TÜRKİYE FEDERAL ÇÖZÜM SAVUNMAYA DEVAM ETMİŞ OLSAYDI TÜRK DEVLETLERİ BÖYLE BİR ADIM ATMAYACAKLAR MIYDI?'
Peki Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye FEDERAL ÇÖZÜM SAVUNMAYA DEVAM ETMİŞ OLSAYDI Türk devletleri böyle bir adım atmayacaklar mıydı? Var mıydı bunun bir garantisi? HAYIR.
'ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE DUYGULARA YER YOKTUR, ÇIKARLAR TEMELİNDE GEÇİCİ İTTİFAKLARIN ÖNE ÇIKTIĞI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ'
Günümüz uluslararası ilişkilerinde DUYGULARA yer yoktur. MÜTTEFİK OLMAK denilen şey anlamını büyük oranda yitirmiş durumdadır, çıkarlar temelinde şekillenen GEÇİCİ İTTİFAKLARIN öne çıktığı bir dönemden geçiyoruz. Bunu göremez doğru okuyamazsak HAYAL KIRIKLIKLARI yaşamaya devam ederiz. Bu durum HANGİ ÇÖZÜM ŞEKLİNİ desteklerseniz destekleyin aynıdır, değişmez.
Türkiye ile İsrail arasında diplomatik ilişkiler uzun süre adeta bitmişti. Bu süre zarfında İsrail ile Kıbrıs Rum yönetimi MÜTTEFİK oldu. Şimdi bir Türk Devletleri Teşkilatı üyesi AZERBAYCAN Türk-İsrail ilişkilerinin NORMALLEŞTİRİLMESİ için ARABULUCU/KOLAYLAŞTIRICI rolünü üstlenmiş durumda.
Yakında Türkiye-İsrail ilişkileri yeniden NORMALLEŞİRSE Doğu Akdeniz’de çok daha farklı bir durum elbette ortaya çıkabilir.
Ve bütün bunlar KIBRIS’TA NE TÜR ÇÖZÜMÜ SAVUNURSANIZ SAVUNUN, ondan bağımsız olarak hem KÜRESEL GÜÇ DENGELERİ hem de BÖLGESEL menfaat ilişkileriyle şekillenecek"