banner31
banner6

Kulağında çınlama olanlar dikkat!

10 Ocak 2025 Cuma 10:01
26 Okunma
Kulağında çınlama olanlar dikkat!

Genelde çocuklarda görülse de zaman zaman yetişkinlerde de meydana gelebilen geniz eti büyümesi, beraberinde pek çok sorunu da getiriyor. Tekrarlayan orta kulak iltihabına ve tedavi yapılmadığında kalıcı işitme kaybına neden olabiliyor. Konu hakkında konuşan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

Kulağında çınlama olanlar dikkat İşitme kaybının habercisi olabilir...
  • facebook
  • x
  • whatsapp

zoom

Tıpta 'otitis media' adıyla bilinen orta kulak iltihabının, kulak zarının arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabi hastalığı olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, hastalığın yetişkinlerde de görülmekle birlikte, daha çok çocuklarda ortaya çıktığının altını çizdi. Doç. Dr. Tuhanioğlu, orta kulak iltihabı hakkında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Kulağında çınlama olanlar dikkat İşitme kaybının habercisi olabilir...
  • facebook
  • x
  • whatsapp

zoom

Orta kulak enfeksiyonun en yaygın nedeninin virüs veya enfeksiyon kaynaklı olarak ortaya çıkan solunum yolu enfeksiyonları olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Tuhanioğlu, "Özellikle çocuklarda, geniz eti büyümesi ve östaki kanalı tıkanıklığı, tekrarlayan orta kulak iltihabı ve kulakta sıvı birikmesine sebep olabilmektedir. Bu durum eğer zamanında tedavi yapılmaz ise kalıcı işitme kayıplarına yol açabilmektedir" diye konuştu.

Burun tıkanıklığına sebep olan solunum yolu enfeksiyonları ve dolayısıyla bu durumun tetiklediği orta kulak iltihaplarının kış aylarında daha sık görüldüğünü işaret eden Doç. Dr. Tuhanioğlu, "Ayrıca çocuklarda tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları, geniz eti büyümesine yol açabilmekte ve büyümüş geniz eti de östaki kanalı tıkanıklığına yol açarak orta kulak havalanmasını bozmakta, böylece orta kulak enfeksiyonlarına zemin hazırlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Kulağında çınlama olanlar dikkat İşitme kaybının habercisi olabilir...
  • facebook
  • x
  • whatsapp

zoom

Orta kulak iltihabının belirtilerine değinen Doç. Dr. Tuhanioğlu, "Orta kulak iltihabının her yaşta görülen yaygın belirtileri, bir veya her iki kulakta ağrı, kulakta tıkanıklık hissi, işitme güçlüğü, bazen kulaktan sıvı gelmesi, kulakta çınlama ve ateştir" dedi. Kulak Burun Boğaz doktorunun yaptığı muayene neticesinde hastalığın belirtileri ve muayene bulguları ile birlikte orta kulak enfeksiyonu teşhisi konulabileceğini belirten Doç. Dr. Tuhanioğlu, "Akut orta kulak iltihabında kulak zarı genellikle kızarık ve bombe görülür. Kronik orta kulak iltihabında kulak zarında delinme, havalanma bozukluğuna bağlı zarda çökme ya da iltihaplı kulak akıntısı görülebilmektedir" diye konuştu.

"Kulağın su veya sıvı ile yıkanması doğru değildir"

Kulağında çınlama olanlar dikkat İşitme kaybının habercisi olabilir...

  • facebook
  • x
  • whatsapp

zoom

Çoğunlukla orta kulak enfeksiyonu kendiliğinden iyileşse de, gerekli durumlarda antibiyotik tedavisine başlanması gerekebileceğini ifade eden Doç. Dr. Tuhanioğlu, bu süreçte ağrıyı azaltmaya yönelik ağrı kesici ilaçlar ile östaki tıkanıklığını önlemeye yönelik burun spreylerinin hekim tarafından reçete edilebileceğini vurguladı. Çocuklarda alerjik durumların, geniz eti büyümesi ya da sık tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarının östaki kanalı tıkanıklığına yol açarak orta kulakta havalanma bozukluğu oluşturduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Tuhanioğlu, "Yeterince havalanamayan orta kulakta önce negatif basınç ve ilerleyen aşamalarda yapışkan, koyu kıvamda sıvı birikimi izlenir. Bu durumda yakın takip gerekir ve eğer ilaç tedavisi ile iyileşme gözlenmezse, kulaktaki sıvıyı boşaltmak ve kulak zarına tüp takmak gerekebilir. Aksi halde, kulakta daha ciddi işitme kayıpları görülebilmektedir" diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Anahtar Kelimeler:
Kulak çınlamasıSağlık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner14

banner52